LOZ: Buď sa vrátime všetci, alebo sa nevráti nikto

01.12.2011 Bratislava

Bratislava 1. decembra (TASR) - Lekári, ktorí k 1. októbru podali výpovede, sa musia na svoje miesta vrátiť všetci, alebo sa z nich nevráti nikto. Povedal to dnes predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár.
Vláda pri rokovaniach s lekármi podľa neho podceňuje súčasnú situáciu. Kým odborári vyhodnotili dnešný stav v niektorých mestách ako kolaps zdravotnej starostlivosti, predstavitelia vládnej moci podľa neho mali na rokovaniach v stredu (30.11.) pocit, že nemusia ustúpiť. Poukázal pritom na to, že LOZ na tomto stretnutí malo ponúknuť svoje kompromisné riešenie, ktoré však nebolo akceptované. Dôvodom podľa neho môže byť, že požiadavky lekárov \"siahajú na peniaze finančných skupín\".
\"Som presvedčený, že aj vláda si musí uvedomiť, že dohoda bude potrebná. Máme pocit, že vláda si skutočne potrebovala vyskúšať tento núdzový stav, ako ho zvládne, ako bude prebiehať. Avšak treba povedať, že výsledok tohto stavu je absolútne kritická situácia,\" zhodnotil predseda LOZ.
Odborári svoje postoje ilustrovali na niektorých údajoch. Podľa informácií, ktoré prezentovali, napríklad v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave v súčasnosti pracuje šesť chirurgov, ktorí sú už v práci druhý deň. \"Celá Univerzitná nemocnica Bratislava, vážené dámy a páni, dnes kolabuje,\" uviedol Peter Malinovský z LOZ. Podobná situácia je podľa Kollára v Prešove, Banskej Bystrici, Žiline, Dolnom Kubíne, Trstenej, Lučenci, Trnave, Nitre a v ďalších mestách.
Podľa anestéziológa Jána Sýkoru z DFNsP hrozí, že v nemocnici čoskoro nebude žiadny chirurg. \"Klinika úrazovej chirurgie v súčasnosti má len primára a prednostu, ktorí sú vážne chorí. Chirurgická klinika má primára a prednostu, ktorí sú tam dva dni a do služby ich vystrieda neatestovaný lekár,\" informoval Malinovský. Podobne je to podľa neho na ďalších interných oddeleniach na Kramároch a tiež v nemocniciach na Antolskej, v Ružinove či v Starom Meste, ktoré patria pod UNB.
Hovorkyne UNB aj DFNsP tvrdia, že v nemocniciach sa poskytuje akútna zdravotná starostlivosť. \"Tam, kde by v danej chvíli nebolo možné poskytnúť akútnu zdravotnú starostlivosť priamo na oddelení UNB, je zabezpečená súčinnosť s Krajským operačným strediskom na presmerovávanie pacientov k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, s ktorými máme dohodnutú spoluprácu,\" povedala pre TASR Danica Lehocká. Takáto situácia môže podľa nej nastať na oddeleniach traumatológie, chirurgie, ortopédie. V nemocnici chýba oddnes asi 300 lekárov. Do DFNsP dnes nenastúpilo podľa hovorkyne Dany Kamenickej 39 lekárov. \"Napriek tomu klinika detskej chirurgie zabezpečuje akútnu starostlivosť pre všetkých chirurgických a traumatologických pacientov. Na ostatných klinikách a oddeleniach poskytujeme zdravotnú starostlivosť v obvyklom režime,\" informovala. Nemocnica však podľa lekára Sýkoru neinformuje pravdivo. Odborári upozornili, že nefungujú ani informačné linky, ktoré ministerstvo zriadilo pre pacientov.
\"Toto nie je normálny stav a situáciu musí riešiť nielen vláda, ale v tejto chvíli ju musíme riešiť spoločne,\" podčiarkol Kollár. Predstavitelia LOZ sa už v stredu (30.11.) pokúšali s predstaviteľmi vlády a parlamentu nájsť riešenie súčasnej situácie na pôde Národnej rady SR. Rokovania za účasti predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) by mali podľa šéfa lekárskych odborov pokračovať aj dnes.
Odborári vyhlásili, že by uvítali odstúpenie ministra Ivana Uhliarika (KDH). Neznamená to však, že by potom stiahli svoje výpovede. \"Situáciu vyrieši zmena systému, aby sa lekári do tohto systému chceli vrátiť,\" reagoval Kollár. S čím idú na dnešné rokovanie, nechceli prezradiť. Zásadné však pre nich je, aby vláda zakotvila ponúkané zvýšenie platov do zákona a oddiferencovala zvýšenie podľa kvalifikácie lekárov.
Podľa údajov ministerstva zdravotníctva dnešným dňom nadobudli platnosť výpovede asi 1200 lekárov. Pôvodne sa do odborárskej akcie zapojilo 2439 lekárov spomedzi asi 7000, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach.
 

Vyberte región